Kanapki kolorowe
smaczne i bardzo zdrowe
Każdy z nas lubi jeść, ale zajadać się czymś, co sami przygotowaliśmy to dopiero przyjemność. 17.01.2014r. (piątek) grupa 4-latków zamieniła się w małych kucharzy, a klasa w małą kuchnię, wypełnioną zapachem pieczywa, masła i świeżych warzyw. W tym dniu każdy mały kucharz przyniósł ze sobą kilka skibek chleba, kawałek masła, plasterki szynki, pomidora, ogórka, sera, no i oczywiście zdrową rzodkiewkę, by samodzielnie zrobić kolorowe kanapki. Radości nie było końca, kiedy dzieci smarowały samodzielnie chleb i tworzyły własne kompozycje. Każdy próbował też swoich sił w krojeniu ogórka w plasterki i mimo plastikowego noża daliśmy radę. Przygotowując kanapki, pamiętaliśmy o maluchach, których zaprosiliśmy do wspólnej degustacji. Po nakryciu stołów wspólnie skosztowaliśmy naszych przysmaków, na widok których niejednemu przedszkolakowi pociekła ślinka. Oto nasz przepis na kolorowe kanapki. Składniki: 2 skibki chleba, kawałek masła, 2 liście sałaty, po plasterku szynki, sera, pomidora, ogórka, jajko, rzodkiewka. Chlebek smarujemy masłem, na który kładziemy po liściu sałaty i pozostałe produkty. Na koniec można kanapki posypać drobno pokrojonym szczypiorkiem. Ładnie wyglądają, a jak smakują. Palce lizać!
Smacznego!