Z tych produktów 28.01. (środa) przedszkolacy z grupy motylków, związku z tematyką zajęć "Jestem samodzielny w kuchni", samodzielnie przygotowali twarożek.
Najpierw dzieci zapoznały się z produktami i sposobem wykonania twarożku. Potem przygotowania, czyli mycie rąk i ubranie fartuszków i wszyscy byli gotowi do pracy. Grupa podzieliła się na podzespoły: Marcel, Sławek i Patryk kroili rzodkiewkę na plasterki, Ola Sadłowska i Ola Jesse kroiły szczypiorek, a Alan, Zuzia, Wiktoria i Kacper mieszali ser ze śmietaną, przyprawami i pozostałymi składnikami. Dzieci z wielkim zaangażowaniem wykonywały swoje zadania.
Po sprawnej pracy nastąpił czas na degustację. Dzieci z wielkim apetytem zajadały chleb z samodzielnie przygotowanym twarożkiem, który smakował znakomicie. Polecamy nasz przepis i życzymy smacznego!
Składniki:
- kostka twarogu
- pęczek rzodkiewek
- pęczek szczypiorku
- cebula
- śmietana
- sól, pieprz.